Orson Scott Card- Stăpânul Cântecelor

62836

Să vă prezint autorul? Hai să fim serioşi, dacă aţi accesat această pagină atunci cu siguranţă ştiţi cine-i. Poate totuşi nu-l percepeţi la fel, aşa că vă spun cine este pentru mine. Este cel care mă face să uit de mine. Mă prinde cu prima propoziţie şi îmi dă drumul deabia după ultimul punct. Atunci stau şi mă întreb oare ce s-a mai întâmplat în lume în acele câteva ore cât am stat eu rupt de realitate pentru a-mi cânta în surdină propriile cântece, alături de Stăpânul Căntecelor, Ansset.

Dacă mi-ar fi spus cineva că se poate scrie o carte extraordinară despre cântec aş fi avut rezerve în a-l crede, ori i-aş fi spus că da, se poate dar nu beletristică ci manual. Dacă mi-ar fi spus că se poate scrie chiar şi science-fiction, cred că i-aş fi râs în faţă. Orson Scott Card , cel care mi-a dovedit deja cu Ender că indiferent cât de mari mi-ar fi aşteptările el reuşeşte să le depăşească, îmi dă încă o lecţie, dovedind de data asta nu doar că reuşeşte să scrie despre cântec ci că reuşeşte chiar să creeze o capodoperă pornind de la impactul muzicii asupra psihicului uman. Cuvintele ne ajută să comunicăm folosindu-ne de convenţii asupra semnificaţiei unor sunete, astfel ne putem transmite gândurile, cunoştinţele, temerile sau aşteptările, însă comunicarea asta se bazează pe raţiune şi este imprecisă când vine vorba de a ne comunica sentimentele. Cântecele sunt însă capabile să trezescă în sufletul nostru bucuria, tristeţea, exaltarea, deznădejdea sau dulcea melancolie a aducerilor aminte, aşa că în mâinile unui foarte talentat cântăreţ putem ajunge nişte marionete influenţate mult mai uşor decât cu ajutorul cuvintelor. Stăpânul Cântecelor nu are nevoie de cuvinte, el reuşeşte să înţeleagă din armonicele vorbirii curente şi cele mai ascunse gânduri sau trăiri ale cuiva, le poate amplifica şi le poate retransmite, propriile sentimente nu le descrie în cuvinte ce reuşesc cel mult să aproximeze intesitatea trăirii ci le transmite întocmai, le transpune prin muzica sa în sufletele ascultătorilor. Astfel îşi depăşeşte condiţia de simplu muritor sau artist oarecare şi reuşeşte să devină nu doar stăpân al cântecelor ci şi stăpân al oricui pe întreaga durată al propriilor reprezentaţii. Calitatea asta conferă o putere absolută şi cei care sunt capabili să atingă acest nivel au parte de o educaţie specială prin care şcoala se asigură că talentul lor va fi folosit pozitiv. Cine sa poată decide însă ce este bun şi ce rău, dacă oameni precum dictatorul care şi-a extins dominaţia în întregul univers cunoscut, deşi a a ucis mii de oameni şi a distrus planete întregi, poate fi considerat un om îndeajuns de bun cât să primescă din partea Casei Cântecelor propria Privighetoare? Prin încercarea de a răspunde la acestă întrebare romanul lui Orson Scott Card devine unul psihologic, filosofic. Adevărul, dreptatea şi valorile sunt reinterpretate din perspectiva unui copil care deţine puterea de a manipula oamenii din jur dar alege să servească interesele şi plăcerile unui dictator deoarece dincolo de cruzimea cu care acesta îşi impune punctul de vedere în toate situaţiile, el, Stăpânul Cântecelor, reuşeşte să descopere motivaţiile fundamentale: crearea unei lumi în care violenţa să fie redusă la minimumul posibil. Altfel spus, binele trebuie făcut mereu din rău şi deseori prin rău.

Deşi sună puţin bizar, citirea cărţii lui Orson Scott Card mi-a amintit deseori de Micul Prinţ a lui Antoine de Saint-Exupery, înainte de toate pentru faptul că întreaga carte aduce a poveste frumoasă spusă la gura sobei, apoi eroul cărţii este tot un copil talentat care din puritatea sa sufletească împărtăşeşte învăţăminte celor maturi.

Nu vreau să spun mai mult despre carte, citiţi-o că merită, nu doar că este o lectură plăcută dar vă forţeză şi să gândiţi, în plus, nu vă puteţi considera cititor de science-fiction dacă nu aşezaţi această carte la loc de cinste în propria bibliotecă. În ciuda faptului că finalul cărţii este mai puţin impresionant decât începutul.

Stapanul cantecelor. – Orson Scott Card

~ de balinferi pe decembrie 29, 2008.

4 răspunsuri to “Orson Scott Card- Stăpânul Cântecelor”

  1. Frumoasa recenzie. Şi totuşi eu nu am auzit decât în treacăt de cartea asta. M-ai fascinat şi cred că o să o iau.

  2. Mulţumesc pentru vizită Silvana şi te mai aştept.
    Cartea lui Scott sper să-ţi placă cel puţin cât mi-a plăcut mie. După ce o citeşti lasă-mi, te rog, un semn.

  3. Am citit si eu Stapanul cantecelor. Fata de recenzia ta, spun doar atat: Orson Scott Card nu iti da drumul dupa ultimul punct. Povestea lui te inlantuie, nu cred ca iti mai da drumul niciodata. Am citit seria Umbrelor prima data, apoi Jocul lui Ender si toate continuarile sale. Este unul dintre cei mai impresionanti autori pe care i-am citit vreodata, poate cel mai impresionant dintre autorii SF in ce ma priveste. Are un dar aparte, Povestea lui nu se incheie dupa ultimul punct, ci pana la ultimul punct te mâna fara mila, te indeamna fara ragaz .. iar dupa ultimul punct… POVESTEA se transpune din carte in fiinta ta si pafumul ei te insoteste pentru mult timp. Nu stiu daca e o carte inaltatoare spritual, ziditoare duhovniceste, dar este impresionanta. puternica. O lectura de neuitat. Nu am crezut ca se poate scrie o carte despre ceea ce este esen’ialmente sunet care sa impresioneze atat de ult, desi unicul sunte cae se desprinde din roman este fasaitul paginilor sale. Unic.

  4. […] Ken Grimwood- Replay G. R. R. Martin- Urzeala Tronurilor Philip K. Dick- Clanurile De Pe Alpha Orson Scott Card- Stăpânul Cântecelor Michael A. Stockpole- Hărţile Prevestitoare Orson Scott Card- Amintirea Pământului Dan Simmons- […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: