ORSON SCOTT CARD- AMINTIREA PĂMÂNTULUI

Scott Card-Amintirea Pământului Orson Scott Card reuşeşte să mă impresioneze de fiecare dată. Chiar dacă ultima carte citită de acest autor, Stăpânul cântecelor , mi s-a părut a fi o operă mai slăbuţă, mi-a dovedit doar faptul că Orson Scott Card şi când este lipsit de ispiraţie produce romane mai interesante decât mulţi alţii în momentele lor cele mai bune. Aşa se face că mi-am îmbrăcat inima de sărbătoare când am aflat că urmează să apară „ Amintirea Pământului” , primul volum al seriei „Întoarcerea Acasă” şi aşteptam să iau cartea în mână precum aşteaptă copii venirea lui Moş Crăciun. Aşteptarea mi-a fost răsplătită şi cartea s-a dovedit a fi la nivelul aşteptărilor, după citirea primelor pagini deja am exclamat „ ce dor mi-a fost să mai citesc un Scott Card veritabil”. Şi această carte chiar este. Felul în care curge acţiunea mă prinde şi mă poartă departe, mă izolează de tot ce mă înconjoară şi reuşeşte să mă izoleze în asemenea hal de realitate încât nu mi-am permis s-o citesc prin tramvai sau metrou ştiind că aş rata staţia la care trebuie să cobor. Dar hai să vorbesc de carte pentru că merită.
Vieţile noastre se desfăşoară în prezent, în ziua de azi, în clipa de faţă, dar fiecare pas al nostru este făcut cu gândul la viitor. Tot ce facem ţine cont de ce credem că va fi mâine, peste o săptămână, o lună sau cândva. Aşa că încercăm mereu să facem o schiţă a timpului viitor. Cât de departe putem să mergem? Cei care reuşesc să vadă cu ochiul minţii ziua de peste un an au un enorm avantaj, în comparaţie însă cu Scott Card suntem cu toţii mici copii. El ne povesteşte cum va fi viaţa, care vor fi preocupările şi credinţele unor oameni ce trăiesc pe o planetă aflată la sute de ani lumină, într-un viitor de peste 40 de milioane de ani şi reuşeşte să creeze o lume absolut credibilă, posibilă. Omenirea a distrus Pământul. Folosirea greşită a cunoştinţelor acumulate a dus la dezastrul absolut. Singurii supravieţuitori au fost cei refugiaţi departe, pe o lume botezată Harmony pe care au colonizat-o folosind cunoştinţele salvate într-un calculator gigantic. Inteligenţa artificială judecând după Istoria pământului a ajuns la concluzia că singurul mod în care omenirea ar reuşi să supravieţuiască sute de mii sau chiar milioane de ani ar fi uitarea anumitor cunoştinţe. Existenţa unei civilizaţii umane într-un viitor de peste 40 de milioane de ani confirmă adevărul raţionamentului. Evoluţia este mult încetinită, fără anumite cunoştinţe tehnice considerate de acea superminte dăunătoare civilizaţia care se naşte este una conservatoare, stabilă. Oamenii uită de existenţa calculatorului deşi acesta continuă să întreţină o legătură telepatică cu ei, în timp intervenţiile acestuia sunt atribuite unei fiinţe supreme şi astfel se naşte o nouă credinţă în aşteptarea unor timpuri în care omenirea s-ar fi vindecat complet de violenţa care îi este înscrisă în gene. Chiar dacă trec milioane de ani acest lucru nu se întâmplă, calculatorul se apropie de termenul limită de funcţionare şi ia decizia de a reda omenirii amintirea Pământului şi cunoştinţele necesare pentru o întoarcere acasă. Despre cel ales să-i fie reprezentant printre oameni, care sunt dificultăţile îndeplinirii misiunii primite precum şi felul în care încep să evolueze lucrurile în acea lume odată cu încetarea restricţiilor impuse în gândire puteţi afla citind cartea. Să nu vă aşteptaţi la o lucrare plină de termeni tehnici, limbajul folosit este absolut accesibil, autorul evită elegant afundarea în nişte explicaţii ştiinţifice exagerate preferând să ne prezinte o călătorie iniţiatică, transformarea unui copil într-un adult responsabil sub povara misiunii primite. Dincolo de povestirea captivantă cartea are şi o morală ascunsă, acela că cel care este deasupra omenirii, indiferent ce ar fi, maşină sau Dumnezeu, nu dă nimănui nici o misiune de îndeplinit fără să-i dea şi puterea de a purta aceasta povară şi nici fără să-i conducă paşii pe un drum ce duce la reuşită.
Acum nu-mi mai rămâne decât să aştept nerăbdător apariţia următorului volum din serie, sperând că va vedea lumina tiparului înainte de a mi se şterge din memorie anumite amănunte din prima parte.
Cumpăraţi cartea, e la un preţ foarte bun ţinând cont de calitatea ei, citiţi-o şi aşezaţi-o la loc de cinste în propria bibliotecă. Merită. Cu siguranţă nu vă va dezamăgi şi nici nu vă va plictisi nici o clipă, dar cu asta nu vă spun nimic nou fiind vorba de Orson Scott Card.

~ de balinferi pe mai 8, 2009.

7 răspunsuri to “ORSON SCOTT CARD- AMINTIREA PĂMÂNTULUI”

 1. ce ma bucur! multumeesc mult de comentariu, eram foarte curioasa si putin mefienta din cauza tepei pe care consider eu ca mi-am luat-o cu saga umbrelor; merg sa cumpar!

 2. Draga moşului 🙂 , dacă se întâmplă să fi dezamăgită, deşi eu am recomandat cartea, mă ofer să ţi-o schimb cu orice altă carte îţi doreşti. Promit să dau şi o bere drept despăgubire.

 3. Ha! Sa stii ca am trecut aseara pe la Bebe si mi-am cumparat-o. Asta ca sa vezi ca sunt om serios. Nu stiu daca apuc s-o si termin pana ne vedem la cenaclu, sunt infipta in Casa Corrino si ma mai asteapta un teanc imens de necitite si cine stie ce-mi mai face cu ochiul. Insa presupun ca te pot convinge sa dai o bere si fara asta:)

 4. Bine, fie. Dar să ştii că berea nu o dau decât din calcul făcut la rece. Aşa nu poţi să mă omori după ce citesc un text pentru că rămâi fără bere… 🙂
  În privinţa cărţii lui Scott Card, odată ce o ai în casă ar fi imposibil să te mai convingă cineva să nu o citeşti, că nu o faci până pe 28 mai este un amănunt nesemnificativ.

  În alta ordine de idei; tocmai am descoperit un aspect uitat de Alighieri când scrisese despre iad: Să ai o carte excelentă dar să nu ai timp să citeşti. Am început Hyperion dar fiind cu casa întoarsă ( şantier în plină desfăşurare) trebuie să mă mulţumesc cu privirea coperţii cu jind. Oare în al câtelea cerc mă încadrez cu asta?

 5. Pai, esti prins in purgatoriu. N-ai citit bine Dante… 🙂

 6. Corect Vlad! Sper să nu am atât de multe păcate încât să fiu blocat pe aici luni în şir. Apoi urmează Raiul. Să cânte vinul, să curge muzica, să danseze fetele din buric. Iar eu să stau în mijloc şi să citesc Hyperion 🙂

 7. […] De Pe Alpha Orson Scott Card- Stăpânul Cântecelor Michael A. Stockpole- Hărţile Prevestitoare Orson Scott Card- Amintirea Pământului Dan Simmons- Hyperion Stephen King- Pistolarul Suzanne Collins- Jocurile Foamei Stephen King- Duma […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: