Suzanne Collins- Jocurile Foamei


Jocurile Foamei- Editura Nemira, Colecţia Junior

Înainte de a spune ceva despre această carte trebuie să vă spun ceva despre mine. Mai exact să fac o mărturisire : demult nu a reuşit să mă mai surprindă o carte în asemeni hal. Pur şi simplu nu mă aşteptam să mă captiveze întratât. Am cumpărat cartea mai degrabă datorită faptului că traducătoarea ei,Ana Veronica Mircea, a lăudat-o, eram convins că traducerea este foarte bine făcută, cu atenţie la detalii, dar mă gândeam totuşi că voi avea de-a face cu un text ce se adresează în principal copiilor. Surpriză! Jocurile Foamei, deşi va impresiona cu siguranţă orice copil, va reuşi să ţină atenţia trează şi a oricărui adult.  Pe mine în orice caz a reuşit să mă prindă. Îndeajuns cât să fie aproape dimineaţă când m-am îndurat s-o las din mână, iar atunci am făcut-o doar pentru a adormi gândind la cele citite. Aşa că m-am trezit zâmbind pe motiv că m-am visat personaj al cărţii Suzannei Collins deşi acum am auzit pentru întâia oară de această scriitoare. Nu ştiu dacă a mai scris şi altceva, nu ştiu nici dacă scrie demult ori este la prima ei carte (serie) dar mă bucur că am descoperit-o. M-a convins pe deplin cu această carte că merită căutate toate cărţile ei deşi ideea de bază din Jocurile Foamei nu este una absolut nouă şi originală. Abordarea şi alegerea personajelor, motivaţiile din spatele decizilor şi logica pe care e clădită lumea propusă o fac însă să devină nu doar o ” reîncălzire” a unor mai vechi teme ci o carte extraordinară.

Eroina cărţii este o fetiţă, dacă ţinem cont de numărul anilor ei atunci este copil încă, dacă acordăm atenţie mediului în care a crescut şi greutăţilor pe care a trebuit să le poarte de dragul surorii ei mai mici atunci trebuie s-o considerăm matură.  Gândurile, vorbele şi faptele ei ne-o prezintă ca fiind preocupată de activităţi specifice vieţii adulte, este responsabilă şi îşi asumă riscuri calculate pentru satisfacerea unor necesităti elementare. Apoi, odată cu neaşteptata ameninţare abătuta asupra vieţii surorii ei, Katniss alege calea sacrificiului şi ia din nou greutăţile pe umerii proprii. Dar cartea nu se limitează la a vorbi despre puterea sacrificiului, este şi o călătorie iniţiatică prin lumea celor care prin sadism, egoism şi nepăsare au impus celor mulţi un trai la limita de jos a subzistenţei în timp ce ei trăiesc într-o societate decadentă, este şi o extraordinară carte de aventuri despre nişte copii prinşi într-un joc pe viaţă şi pe moarte de dragul unui spectacol şi a unei lecţii inutile. Prin toate situaţiile prezentate şi a gândurilor eroinei cartea poate fi privită  şi ca un roman de dragoste precum şi ca o scriere filosofică despre valoare, dreptate, corectitudine, cinste, onoare sau pur şi simplu omenie.

Un singur amănunt din întreaga carte este puţin deranjant: faptul că finalul este previzibil într-un fel. Victoria eroinei Katniss în Jocul Foamei este un amănunt de care citind cartea nu m-am îndoit nici o clipă. Deşi puţin probabil ca cineva să intuiască cu exactitate amănuntele toate privind finalul cărţii totuşi deznodământul este previzibil. Cum de altfel este şi faptul că undeva la finalul seriei Katniss va reuşi să învingă sistemul şi să-şi elibereze poporul de dictatura inumană. Citind cartea vă veţi convinge însă că orice alt final ar fi fost dezamăgitor, aşa că acest deznodământ, deşi previzibil, este unul aşteptat şi sperat de cititor.

Un lucru este cert: vreau să am şi celelalte cărţi din serie pentru a mă bucura de plăcerea unei lecturi calitative şi pentru a afla cum decurge viaţa eroinei odată întoarsă printre cei dragi.

Recomandare: Dacă aveţi copii cumpăraţi din start două exemplare din Jocurile Foamei, altfel veţi avea concurenţă serioasă când vine vorba de cine să citească mai întâi cartea.

~ de balinferi pe iunie 3, 2009.

10 răspunsuri to “Suzanne Collins- Jocurile Foamei”

 1. Nu e prima carte scrisa de Suzanne Collins – vezi http://www.suzannecollinsbooks.com/

 2. O veste bună Vero, mulţumesc!

 3. E drept de la primele pagini devine evident ca personajul principal va ajunge in arena, si ca va castiga. Dar nu avea cum sa fie altfel, caci te atasezi deja prea mult de fata inca din primul capitol. Mie nu mi s-a parut previzibil CUM castiga (au fost faine cele 2 lovituri de teatru de pe final). Pe forumul fanilor sunt zeci de speculatii despre ce se intampla in urmatorul volum. Fun.

 4. Eu cred că în următorul volum eroina va călătorii în celelalte zone şi va stabili legături cu oamenii de acolo, unul dintre cei doi baieţi apropiaţi ei va muri, celălalt îi va deveni partener şi undeva pe la sfârşitul cărţii va declanşa revoluţia…
  Sunt curios cât de aproape sau de departe am fost de realitate. 🙂

 5. Om vedea 😀

 6. Deocamdata n-am gasit decat un rezumat sumar, care nu spune prea multe: http://www.fantasticfiction.co.uk/c/suzanne-collins/catching-fire.htm

 7. Cartea este un briliant!

 8. Nu recomand prea mult eu carti, dar J.F. are votul meu de incredere!Numai sa nu ne lase prea mult in asteptare!

 9. Jocurile Foamei ete de departe cel mai bun roman de aventura. timp de 2 zile, cat mi-e luat sa o citesc, n-am putut sa o las din mana.

 10. […] Orson Scott Card- Amintirea Pământului Dan Simmons- Hyperion Stephen King- Pistolarul Suzanne Collins- Jocurile Foamei Stephen King- Duma Key Millenium Science-Fiction & Fantasy Transformarea Lui Martin Lake şi […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: