La Mulţi Ani, Liviu Radu!

Liviu Radu s-a nascut la 20 noiembrie 1948 in Bucuresti. Tot aici a absolvit Facultatea de automatica a Politehnicii, Sectia calculatoare. A debutat cu povestirea Fata reala a planetei Marte in revista Quasar nr. 5/1992. A publicat proza scurta, romane, recenzii, eseuri. A tradus peste patruzeci de carti. A obtinut numeroase premii, dintre care cel mai important este cel al Conventiei Europene de SF din 2000 (Gdansk, Polonia)

( Ziarul Financiar)

 

„Autor complex, prolific, pe gustul fanilor, al criticilor şi al celorlalţi scriitori”

Michael Hăulică – Ziarul Financiar

„Liviu Radu a rămas pe lista mea de autori care trebuie urmăriţi de când am citit excelentul Constanţa 1919… ,rămâne autorul meu român din domeniul SF preferat”

Pagina Cronicarului- Waldemar

„Liviu Radu este un povestitor de mare calibru. Acesta este aspectul care m-a fermecat dintotdeauna la el. El este printre puţinii scriitori de SF&F din Romania care s-a dezvoltat ca povestitor de excepţie. Care a reuşit să depăşească toate ispitele noilor curente şi experimente literare şi şi-a continuat cariera de scriitor marjând pe extraordinarul său talent nativ. Când toate experimentele contemporane vor dispărea de pe scena literară şi istoria nu-şi va aduce aminte decât de doi-trei dintre avangardişti, vor rămâne în conştiinţa noastră cei care au ştiut să povestească frumos. Iar Liviu Radu îşi are deja locul asigurat. Mai mult, el este printre cele câteva excepţii care îşi studiază în adincime subiectele şi temele, care tratează fiecare idée cu cea mai mare grijă şi o analizează până la ultima consecinţă. Nu veţi găsi vreun text al său la care să puteţi spune—asta este o abordare superficială”

Costi Gurgu- DSP VII, Liviu Radu

„Liviu Radu, povestitorul fermecător pentru care nu există graniţe între genurile literare, ne încântă…”

Ishop.ro- Cifrele sunt reci, Numerele-s calde

„după  (o)…  incursiune în lumea imaginată de scriitorul Liviu Radu nu te poţi abţine să nu constaţi că atmosfera este cea care-l recomandă pe scriitor, personajele şi acţiunea părând că se mulează după cadru. Şi cred că acesta ar fi atuul principal al scriitorului în multe dintre textele sale, această atmosferă credibilă şi bine pusă la punct…”

Kyodnb-Povestiri Fantastice

„Liviu Radu fiind … un scriitor al cărui talent îmbină în mod remarcabil grotescul spectaculos al suprafeţelor cu un plan al ideilor de calitate ”

Mircea Oprita–  Anticipaţia Românească

„autorul e bun, merită. Te face să fii curios ce se întâmplă, dar nu e nici o grabă, există atmosferă, personaje …, limbaj adecvat, ici şi colo umor, mici experimente.”

Terorism de Cititoare- Un apartament nevrozat şi alte lucruri fantastice

„… roman plăcut, uşor de citit, plin de acţiune şi aventură, balansul între lumea contemporană şi lumea fantastică a personajelor de basm putînd cuceri orice cititor, fie el sau nu adept înfocat al literaturii F&SF… Liviu Radu scrie fantasy, dar fără a face apel la recuzita anglo-saxonă a genului”

Observator Cultural( Michael Hăulică)-

Fantasy & Science-fiction, Al doilea roman cu Valdemar

„Liviu Radu reuşeşte să creioneze … lumi total diferite ca structură socială sau ca mentalităţi, să le individualizeze şi să le facă memorabile”

GYÖRFI-DEÁK György – Dincolo de istorie

„Liviu Radu … dă ca întotdeauna dovadă de un umor fin”

Cristi Mitran- Millenium Fantasy & Science-Fiction

„Liviu Radu vizează, în primul rând, sensibilitatea tocită a românilor. Diferite drame individuale sunt consemnate cu o acurateţe ce-ar fi stârnit invidia lui Zola”

GYÖRFI-DEÁK György- O Apocalipsă Rezolvată

„Când Liviu zâmbeşte o face cu întreaga sa făptură, îi râd ochii şi-i luminează faţa, însă chiar şi atunci când vorbeşte serios păstrează un licăr jucăuş în priviri. Totuşi nu aceasta este trăsătura cea mai importantă a lui Liviu, ci talentul său de povestitor, talent dovedit ori de câte ori îşi deschide gura, povesteşte cu aşa o naturaleţe şi cu un simţ atât de sofisticat al celor mai potrivite exprimări, încât ceea ce spune se transformă automat în imagini, îl prinde pe om şi-l poartă oriunde vrea, îl face să râdă, să se întristeze ori să cadă pe gânduri după bunul său plac şi chiar şi după ce termină naraţiunea îl lasă pe ascultător sau pe cititor uşor rupt de realitate, incapabil parcă să se desprindă în totalitate din lumea prezentată.”

Balin Feri- Povestiri Fantastice

 

Să ne trăieşti Maestre!

Anunțuri

~ de balinferi pe Noiembrie 21, 2009.

3 răspunsuri to “La Mulţi Ani, Liviu Radu!”

  1. Nu-l cunosc pe Liviu Radu decât din scrierile şi traducerile sale, dar e suficient ca să mă bucur că există printre noi 🙂 Mă alătur urărilor de bine şi de viaţă lungă!

  2. Dragă Vero, când îl vei cunoaşte pe Liviu te vei bucura nu doar că există printre noi ca scriitor ci şi pentru faptul că mai există astfel de oameni.

  3. Cel mai jovial rege al prozei sf romanesti! Sa ne traiesti maestre!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: