Un nou record românesc

Stimaţi vizitatori, trecători, cititori şi mult apreciaţi gură-cască, ultima găselniţă a mult iubiţilor noştri conducători stabileşte un nou record, de data asta la capitolul inteligenţă. Având în vedere că la noi în ţară cultura înfloreşte şi populaţia ţării an după an stabileşte noi recorduri în cumpărarea şi citirea cărţilor îmbogăţind astfel scriitorii, guvernanţii noştri s-au gândit că ţara poate fi scoasă din criză prin introducerea taxei pe drepturi de autor, lucru cu care nu am cum să nu fiu de acord deoarece avem zeci, sute si mii de scriitori care trăiesc pe picior mare din scris. Am ştiut eu întotdeauna că viitorul ţării stă în cultură, totuşi nu la o astfel de rezolvare m-am gândit, ceea ce dovedeşte ca mai am mult de învăţat până să dobândesc gândirea profundă a unor politicieni.
Eu am noroc, o singură povestire mi-a apărut într-o antologie şi pentru asta am beneficiat de 30 de exemplare din respectiva carte, aşa că mă achit relativ uşor de datoriile aferente, donez două exemplare statului şi m-am scos. Nu ştiu însă ce va face Liviu Radu, de exemplu. El spunea că din cele zece cărţi ( sau cincisprezece) care i-au apărut până acum a fost plătit pentru două, aşa că …încearcă să tragă statul în piept, ceea ce nu-i fumos din partea unui patriot. Eu dacă aş fi în locul politicienilor nu puneam taxă pe drepturi de autor ci taxam direct scrisul. Că nu te joci cu statul dom’le! Adică te pui tu ca scriitor şi produci un text iar statul, care vorba aia, îţi asigură de toate, să-şi ia partea doar dacă primeşti şi tu ceva? Nu dom’le, nu aşa se face o treabă cu cap, taxa trebuie pusă pe scris sau la modul general pe orice creaţie artistică. Ţi-ai permis să trimiţi o scrisoare? Plăteşte dracului taxa pentru ca scriitor fiind s-ar putea ca urmaşii tăi sa-ţi publice cândva şi corespondenţa. Ai făcut un desen? Plăteşte! Cum adică ţi s-a cerut la şcoală? Ei şi? După ce ţi-a pus profesorul o notă cine garantează că nu vinzi tabloul? Ai scris o compunere, un comentariu literar sau un eseu pentru şcoală? Plăteşte! Adică după ce a învestit statul atâta amar de bani în cultură, în promovarea literaturii, a artelor la modul general, acum să nu beneficieze de nimic?
Mă întreb oare ce urmează? Taxă de viciu extinsă şi asupra cărţilor? Impozit pe cărţile din casă? Ori direct catalogarea cititului o activitate ilegală, asemănătoare cu folosirea drogurilor?

Oauuuuu. Acum îmi dau seama că am încurcat-o rău! Pentru povestirile mele apărute pe Nautilus am primit câte o carte, acum din fiecare va trebui să rup câteva pagini şi să le returnez statului?
În orice caz, cu o astfel de gândire s-a dus totul dracului, definitiv, în ţara asta. Dacă deştepţii care conduc ţara nu-şi dau seama că economia nu va fi relansată prin introducerea unor noi taxe şi nu sesizează nici că la noi în ţară cultura ar trebui finanţată si ajutată în toate felurile posibile pentru că am ajuns deja de râsul lumii, ci consideră că trebuie orice act creativ redus, eliminat, desfiinţat, atunci viitorul este roz, adică roşu, aş zice chiar sângeriu.

~ de balinferi pe ianuarie 11, 2010.

17 răspunsuri to “Un nou record românesc”

 1. Whoa! Ţara asta se îndreaptă spre dezastru cultural. Mâine-poimâine ne interzic blogurile…

 2. Pai n-ati fost voi cu Base in frunte? Acum na, dati-i si ce nu aveti.

 3. @ operaţiepecreier , deja este un dezastru cultural. Eu cel puţin asa simt din moment ce o clasă întregă de studenţi nu au citit împreunaă o mie de cărţi.
  @ Oana, guvernul nu e Băsescu. În plus, cu ceilalţi cred ca era şi mai varză, continuau să promită şi să nu facă nimic.

 4. Nici nu știu de unde să încep, că mereu am multe în cap (cîtă infatuare, d-le!) De la ultimul comentariu încep! Dragă balinferi, dacă se împlîntă să fiu și eu în acea generație, mărturisesc cu nemăsurată modestie că i-aș salva pe studențași de la rușine..numărătoarea va începe de la cîteva sute bune în sus (Se pune și Fram ursul polar, Heidi, Lessie se întoarce acasă, Singur pe lume, Marile (mele) speranțe, nuuuu :D??? și se mai pun și lecturile cărților Sandrei Brown, generate de instinctele de fată virgină-și ia vedeți că am fost pînă pe la 20 de ani, deci..am cam citit multe porcărele!! =)) )
  Știu! Nu-i de rîs că-i de plîns! Sau e de „rîs cu plîns”..dar mai știu și că rîsul meu este ca cel pe care Al. Paleologu i l-a atribuit lui Caragiale:
  „Râsul lui Caragiale nu este unul amuzat, benign ci unul vitriolant, pornit dintr-o sacră mânie.”
  Din păcate, la noi în țară, momentan, mulți suntem îndreptățiți (și suficient de „simțitori”) pt a rîde astfel! Îmi place enorm cînd el se conturează și se desprinde din astfel de scrieri, cum este a ta! Artă, d-le! Arta tragicomediei romînești!

 5. Vai, Feri, inca esti atat de naiv sa crezi ca guvernul nu e Base. Si chiar daca ar fi asa, sa presupunem, cine i-a vrut pe astia in guvern? Ca doar nu mama.

 6. Dragă Oana, eu condamn aceasta decizie greşită. Nu-l condamn pe Băsescu şi nu condamn toate deciziile luate de guvern. La o adică prefer un guvern care printre alte decizii ia şi una greşită, chiar două sau trei, decât PSD-ul cu Geoană, Iliescu şi Hrebenciuc, care nu au luat nici o decizie bună pentru ţară ci doar măsuri de sărăcire a ţării.
  Acum datoria externa a României este mai mare decât a fost la sfârşitul războiului mondial, iar asta e meritul tovarăşilor Iliescu, Hrebenciuc şi Năstase+ protejaţii lor. Pe cine să condamn, pe cei care au dus ţara la sapa de lemn sau pe cei care încearcă prin măsuri disperate sa găsească soluţii la problemele generate de conducerea tovarăşilor?
  Oi fi eu naiv, dar nu într-atât încât să nu consider PSD-ul o organizaţie mafiotă.

 7. Aha, iar PDL-ul e o organizatie nemafiota. Daca asa se vede la tine…

 8. Dragă Oana, eu nu contest că printre pedelei n-ar fi şi câţiva defecţi, dar mai degrabă aş crede despre Sătănel din Iad că vrea tot binele omenirii decât să cred ca printre pesedei se găsesc şi oameni cinstiţi, dacă totuşi este vreunul rătăcit atunci acela trebuie să fie prost grămadă de nu îşi dă seama cu cine s-a însoţit.
  Noroc că sunt doar un neica nimeni, dacă aş fi judecător aş da douăzeci de ani de puşcărie oricărui pesedist şi fără să mai ascult capetele de acuzare. :))

 9. Aha, am inteles, asta se numeste „ochelari de cal”. Condamna-ma, eu sunt in PSD 😉

 10. Si pentru ca tot sunt doar cativa rai, atunci delecteaza-te! http://www.youtube.com/watch?v=WvUIMvnX2pw

 11. Auoleuuuuuuu! Ce-am mai râs! Foarte tare!
  Ohoho, dragă Oana, ochelarii mei de cal sunt deja faruri de mobră de-a dreptul, aşa că nu scapi cu o condamnare verbală! Pe când şi unde te întâlesc vor curge râuri de sânje, să moară toţi maneliştii de nu! Huoooo! Jos cu Oana! Sub Băsescu cu ea! 🙂

  Mda, hai sa fiu serios că poate nu înţelegi de glumă. Uite, de dragul tău retractez ce am spus şi fac o afirmaţie diferită:
  Cu excepţia Oanei şi a celor apropiaţi ei, ar trebui împuşcaţi în cap cu o sfoară bine ascuţită toţi pesedeii.

 12. despre ce citesc eu…hmmm
  precizez doar ca am adaugat paginile acestea mai aproape de ceea ce citesc mai des. e in regula?

 13. Mulţumesc fixpink, mă simt onorat. Permite-mi în schimb să te adaug şi eu în blogroll.

 14. Hmm, esti enervant. Speram sa ne certam aprig. Strici toata distractia omului. Ma intorc pe blogul meu 😀

 15. Dragă Oana, dacă as evita vreodată ocazia purtării unui mic război verbal ar însemna să-mi neg natura de scandalagiu ce-şi cauta probleme cu lumânarea. Aşa că…s-ar putea să vin după tine pe blog şi să te provoc prin câtev comentarii aiuristice! 🙂

 16. Feri, propun ca la proxima venire in Bucuresti sa ma insotesti in fata sediului guvernului cu cele 2-3 exemplare din Alte Tarmuri si paginile rupte din cartile pe care le-ai primit drept rasplata (nedreapta) pentru publicarea in Nautilus. Sau sa facem o delegatie oficiala SRSFF si sa ne prezentam la locul cu pricina pentru a ne plati taxa pe dreptul de autor pentru ultimele nebestseller-uri publicate de membri in ultimii 20 de ani de gand statul lucreaza pentru noi creeandu-ne cele mai propice conditii pentru a scrie in voie. Sa dam cezarului ce-i al cezarului.

 17. Noi dacă ar fi să dăm Guvernului ce i se cuvine teamă mi-e că am fi acuzaţi de pornografie în spaţiu public. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: